Студија од Универзитетот во Оксфорд покажа дека вакцините за ковид 19 направени од Астразенека и Фајзер се многу ефикасни против варијанти на делта и капа на вирусот.

Објавено е дека антителата во крвта на луѓето кои биле вакцинирани со две дози на вакцината, се имуни на варијанти на делта и капа, пишува Ројтерс.

Минатата недела, анализата на јавното здравје на Англија покажа дека вакцините произведени од Pfizer и Astrazeneca обезбедуваат висока заштита за повеќе од 90 отсто од делта варијантата на коронавирусот.

Охрабрени сме да ги видиме неклиничките резултати објавени од Оксфорд, и овие податоци, заедно со неодамнешната анализа на здравствената состојба на Англија, ни даваат позитивна индикација дека нашата вакцина може да има значително влијание врз варијантата делта, рече извршениот директор на Астразенека, Мене Пангалос.

Делта варијантата на коронавирусот станува глобално доминантна верзија на болеста, според научниците од Светската здравствена организација. Истражувачите од Оксфорд, исто така, ги анализирале обрасците на повторна инфекција кај луѓето кои претходно имале ковид 19.

Ризикот од повторна инфекција со делта верзијата е посебно висок кај лица кои претходно биле заразени со бета и гама видовите, што се појавија во Јужна Африка, односно Бразил.