На 70-годишна возраст, Ирис Мајда знаеше дека враќањето на работа среде пандемија е голем ризик. Таа се пензионираше како медицинска сестра во јануари, но кога пристигна вирусот корона, два месеци подоцна, таа одлучи дека нема друг избор освен да се врати во улогата на наставник за да помогне во обука на млади луѓе кои еден ден ќе помогнат во борбата против вирусот.

„Таа сакаше да направи нешто што ќе донесе разлика“, изјави нејзината ќерка Селин Маида Шамел за „Вашингтон пост“.