Директорот на канцеларијата на Светската здравствена организација во Србија, Маријан Ивануша, вели дека епидемијата на коронавирус повторно избувна и дека е многу важно навремено да се воведат нови ограничувачки мерки.

Директорот на канцеларијата на Светската здравствена организација во Србија, Маријан Ивануша изјави дека Израел, Чешка, Црна Гора, Белгија, Холандија и Франција во моментов се најпогодени од пандемијата на коронавирусите во Европа.

Сè уште имаме многу земји кои секојдневно достигнуваат рекорди за бројот на нови пациенти и воведуваат дополнителни мерки. За жал, се чини дека многу од нив доцнат. Заспавме во текот на летото, сè изгледаше многу убаво и добро, а потоа повторно избувна епидемијата, вели Ивануша.

Тој посочува дека затоа е многу важно навремено да се воведат нови мерки, како во Србија, така и во цела Европа.

Ни се закануваат до пет пати повеќе мртви.

Ако не го запреме овој бран во Европа, во јануари ќе имаме околу пет пати повеќе мртви на дневна основа отколку што имаше во април, а знаеме колку беше страшно во април годинава, нагласува Ивануша.

Тој посочува дека секогаш е подобро да се спречи отколку да се лекува, иако сите веќе се уморни поради рестриктивни мерки.

Многу луѓе научија и прифатија секојдневни навики кои ги штитат од вирусот – одржување на физичко растојание, користење маски, хигиена на рацете и избегнување одење на места каде што луѓе се дружат, пијат нешто, се релаксираат и за жал го шират вирусот, вели Ивануша.