Д-р Трифон Валков од Инфективната болница во Софија сè уште не е вакциниран бидејќи вакцините не стигнале до неговата медицинска установи, но тој е категоричен дека тоа ќе го стори кога ќе дојде неговиот ред, рече тој во интервјуто за БТВ.

„Повеќето колеги се залагаат за вакцината и се за„ вакцинација“, рече д-р Валков.

Постојат гласини во медиумите дека оваа вакцина е направена пребрзо и дека не е доволно тестирана, и тоа до одреден степен е точно, но овие луѓе треба да знаат дека оваа технологија не е од вчера, таа е позната уште од 2008 година, Само што сега е можно да се создаде вакцина точно според овој модел. Од чисто биолошка гледна точка, во зависност од структурата на вакцината, ова е една од најчистите вакцини што ги има медицината, рече тој.

Се разбира, постојат несакани ефекти што се активираат од еден од стабилизаторите во составот на оваа вакцина. Тоа е полиетилен гликол, тоа е стабилизатор што го обвиткува оној познат шилец во РНК структурата каде напаѓа вирусот. Морам да кажам дека овој стабилизатор се користи во многу козметички производи, ова не е нешто ново и тоа е причината зошто ваквите алергиски реакции понекогаш се развиваат кога се користи различна козметика, рече д-р Вјалков.

Несакани ефекти вклучуваат црвенило на местото на вакцинирање и темпрература во рок од еден или два дена. Овие ефекти се типични за секоја вакцина, затоа не сметаме ништо различно како несакани ефекти, рече Валков.

Според „Фајзер“ и „Бионтех“, луѓето кои прележале КОВИД-19 може да не бидат вакцинирани во следните 6 месеци, не поради несакани ефекти, туку затоа што вакцината може да му помогне на некој друг кој немал инфекција. По шестиот месец, тие исто така можат да бидат имунизирани, рече лекарот.

Д-р Валков верува дека во првата половина на годината неколку вакцини против коронавирус ќе бидат достапни во Бугарија. Покрај Pfizer и Biontech, се очекуваат и Moderna и AstraZeneca.

Предноста на вакцината Модерна е што е полесна за транспорт и складирање. Ова, рече тој, ја прави малку подобра за имунизација. Нема докази дека новиот вид на коронавирус предизвикува потешки манифестации на болеста, но досега се верува дека вакцините остануваат и ќе дејствуваат врз него, рече Валков.