Експлозијата која во август уништи голем дел од Бејрут беше една од најголемите ненуклеарни експлозии во историјата, пренесува Би-Би-Си.

Тим од Универзитетот во Шефилд во Велика Британија вели дека најблиската проценка е дека експлозијата е еквивалентна на сила на експлозија од 500 тони до 1,1 килотони ТНТ.

Тоа би значело дека експлозијата е една дваесеттина од моќноста на атомската бомба фрлена врз Хирошима во 1945 година.

Експлозијата, која се случи на 4 август, беше резултат на случајно активирање на приближно 2.750 тони неправилно складиран амониум нитрат. Во несреќата загинаа 190 лица, а други 6.000 беа повредени.

За само неколку милисекунди, експлозијата ослободи моќност еквивалентна на еден гигават час енергија. Доволно е да се загреат и осветлат 100 домови цела година, велат научниците.

Атомската бомба фрлена врз Хирошима е еднаква на опсегот од 13 до 15 килотони ТНТ. За споредба, најмоќното оружје на американската армија, GBU-43 / B MOAB (‘Massive Ordnance Air Blast’), има деструктивна моќ како 11 тони ТНТ.

Експлозијата во Бајројт е интересна затоа што е точно помеѓу најголемото конвенционално и нуклеарно оружје според силата, вели д-р Сам Ригби, член на тимот што ги истражува последиците од експлозијата.

Таа беше околу десет пати поголема од најголемото конвенционално оружје и 10 до 20 пати помала од раното нуклеарно оружје.

Ригби исто така вели дека оваа експлозија е една од десетте најголеми случајни експлозии во историјата предизвикани од човек (тука не спаѓаат некои помоќни природни појави како што се вулкани, удари на астероиди итн.) И веројатно една од десетте најмоќни тест нуклеарни експлозии, како што е т.н. „Minoe scale” екплозијата, најмоќната ненуклеарна експлозија предизвикана од човек која беше со сила како 3,2 килотони ТНТ.

Експлозијата во Бејрут беше моќна како третина од експлозијата во Мала скала.

Најсилната експлозија во историјата се случи во Халифакс, Нова Шкотска во 1917 година кога се судрија два брода, од кои едниот превезуваше експлозив. Таа експлозија беше со разорна сила како три килотони ТНТ, па затоа експлозијата во Бејрут беше околу една третина од тоа.

Во поново време, во 2015 година, имаше експлозија во Тијанџин во Кина, која беше половина послаба отколку експлозијата во Бејрут. Во оваа експлозија бил вклучен амониум нитрат.

Бејрут е секако најмоќната ненуклеарна експлозија во 21 век, рече д-р Ригби.