За време на своето телевизиско обраќање оваа среда вечер, Емануел Макрон рече дека сака да „стави брутална кочница на епидемијата“ и најави генерално повторно дефинирање на целото население со цел да се обиде да го спречи вториот бран на Епидемија со Ковид 19. Овој нов карантин ќе стапи на сила овој петок до 1 декември, минимум.

“Одлучив дека е потребно од петок да се почне со карантин за да се спречи вирусот“, изјави Емануел Макрон за време на говорот од Елисејската Палата, признавајќи дека сите сме во Европа „потопени“ со забрзување на епидемијата. „Вирусот циркулира со брзина што дури и најпесимистите не ја очекуваа“, додаде тој.

“Градинките, училиштата, колеџите и средните училишта ќе останат отворени со засилени здравствени протоколи“, рече шефот на државата за време на својот говор. Емануел Макрон најави и затворање на барови и ресторани. Работата „ќе може да продолжи“, „ќе можете да излезете на работа“, додаде исто така шефот на државата, „но работата од дистанца повторно ќе се генерализира“.