Јас не би им дал ниту една педа од територијата на Косово, бидејќи е тоа најголемиот грабеж во 20 век, но бидејќи ние имаме многу мотиви што не враќаат во иднината, имаме многу мотиви да веруваме дека Косово беше точка на цивилизацијата , што можеме да го откриеме преку ископувањата, рече режисерот Емир Кустурица, пренесува Радио-телевизија Војводина.

Бидејќи не е наше, тогаш зошто го киднапираат Косово од нас? Ги губиме постројките, електричната енергија што ја произведовме. Имаме ситуација кога тие имаат лични карти, граници, царина, таа работа е завршена многу одамна, но има и Резолуција 1244 и надеж дека владата нема да го признае Косово и ќе им даде место во ООН , додаде Кустурица.

Србија во 20-от век, но и порано почна да реагира, вели Кустурица и додава дека по востанието ја усвоиле тробојката, а потоа ја произвеле и Првата српска револуција.

Двесте години подоцна, единствени сме што имаме тробојка и остануваме верни на празнувањето на придобивките од Француската револуција – слобода, еднаквост, братство. Прва земја на Балканот е Србија и Хрватите не дојдоа залудно да и се восхитуваат на таа земја затоа што немаа своја. Зошто да ја заборавиме нашата историја, не мора да ја користиме против некого, туку да ја знаеме, вели Кустурица.

Кустурица исто така смета дека Русите отсекогаш биле сојузници на Србите, што не значи дека тие секогаш биле пријатели.

1876 година. кога Србија беше ослободена, 1.000 Руси дојдоа кај нас и ни помогнаа. Сојузот на западњаците се покажа како тежок во Првата светска војна, кога ни требаше заем, Британците нè уценуваа давајќи им ја Македонија на Бугарите, тогаш Клемансо сфати дека треба да се пробие солунскиот фронт, вели тој.

Русите отсекогаш биле наши сојузници, што не значи дека тие отсекогаш биле наши пријатели, рече Кустурица.
Никогаш не сум бил против Западот, потенцира Кустурица и додава дека се што научил таму се обидува да примени на Мокра Гора.

Важно е да бидете свои, и таа цена е висока, она што го велам нема политичка димензија, туку историска, истакна Кустурица.