Оваа недела, Научниот совет при Советот за безбедност на Руската Федерација, предводен од поранешниот директор на Федералната служба за безбедност, Николај Патрушев, побара промена на главните стратешки документи во врска со биолошката безбедност на Русија. Причината за тоа е застрашувачка: закана од епидемии предизвикани од вештачки создадени вируси.

Светот е веќе темелно потресен од пандемијата на вирусот Ковид-19, кога сè уште не знаеме точно од каде потекнува или кога и како ќе престане да се шири.

Сите се во дилема поради меѓусебните американско-кинески обвинувања дека вирусот избегал од лабораторијата во Вухан, односно дека бил „донесен“ во Вухан, на Светските воени игри во октомври минатата година, од страна на американската армија, според портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Лиџијан. И споменатата препорака на Рускиот совет за безбедност, која тргнува од сфаќањето дека епидемиите на вештачки вируси се вистинска опасност, е загрижувачки доказ дека веќе премногу длабоко зачекоривме во реалната можност за водење вистинска биолошка војна во светот.

Прашањето поставено од рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во мај годинава се чини дека е сè порелевантно: Кои цели САД се обидуваат да ги постигнат со своите лаборатории за биолошки истражувања, густо формирани долж границите на Руската Федерација?

Кинескиот „Глобал тајмс“ го нуди својот одговор на прашањето зошто „САД ја игнорираат загриженоста на Русија за американските лаборатории во соседните земји како што се Украина и Грузија“. „Причината е едноставна“, убеден е кинескиот весник: „Соединетите држави ја кријат својата програма за биолошко оружје“.

Затоа Кинезите бараат покрај инспекцијата на истражувачката лабораторија во Вухан, да се изврши увид и во лабораторијата во Форт Детрик, Мериленд, главниот центар на американската армија за истражување на заразни болести. Во тој центар, според „Њујорк тајмс“ од почетокот на август минатата година, „од безбедносни причини, испитувањето на смртоносни патогени организми било прекинато“.

Посебно внимание привлекува фактот дека овие тајни американски лаборатории за биолошки истражувања се множат во непосредна близина на Русија.

За ова зборуваше и портпаролот на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, на 17 април годинава, посочувајќи на „растечкото биолошко присуство на САД во поранешните советски републики“ и откривајќи дека, на пример, „Центарот за истражување на јавното здравје Ричард Лугар“ во Тбилиси, Грузија, е „официјален дел од глобалниот систем за контрола на заразни болести на американската војска“. Со забелешка: „Не можеме да ја исклучиме можноста Американците да користат вакви лаборатории во трети земји за развој и модификација на разни патогени агенси, дури и за воени цели“, рече Захарова.