Професорот д-р Бранимир Несторовиќ се откажа од работата во Кризниот штаб во Србија, но не ги напушти своите ставови.

Тој зборуваше за тоа зошто смета дека маската не е доволна заштита, колку навистина е нашиот колективен имунитет и зошто сè уште верува дека шведскиот модел е најдобар.

Прашањето е дали воопшто имаме епидемија. Засега се уште немаме потврда, пред неколку дена беше донесена декларација, која ја премолчеа сите медиуми. Таму се тројцата најпочитувани епидемиолози, а потоа илјадници лекари ја потпишаа декларацијата, вклучително и јас. Тие повикуваат на селективен пристап, помладите да живеат нормално и постарите да се заштитат.

Голем број луѓе имаат загрозена егзистенција. Честопати го цитирав хрватскиот епидемиолог Рудан дека „ова е моментот кога можете да изберете да се заразите“. Некаде во јуни, Швајцарците спроведе студија, која покажа дека земјата имала стапка на имунитет од 42 отсто за време на избувнувањето на епидемијата. Мислам дека ние имаме многу повеќе. Многумина веќе се соочија со вирусот.

Индиската докторка рече дека верува дека имунитетот во Англија е 60 отсто. Во Шведска сметаа дека грешат, на крајот на јуни имаа повеќе од 5.000 умрени луѓе, а досега не ја надминаа бројката од 6.000. Згрешија само затоа што не ги заштитуваа добро старите домови.

Во повеќето земји, скоро половина од загинатите биле во домови на стари лица. Подобро е да се заразите во лето, кога имунитетот е посилен, а не сега.

Сега има неколку проблеми. Првиот е PCR-тест, открива дел од вирусот, може да биде мртов. Кога започнувате масовно тестирање, имате голем број на заразени лица, но прашањето е колку се болни. Колку повеќе тестирате, толку е поголем бројот. Бројот на смртни случаи е клучен индикатор. Но, ние немаме доволно обдукции, докази. Не ја знаеме вистинската смртност.

Не можете да носите маска цел ден. Маска која чини 300 долари штити. Хируршките маски се направени за да го заштитат пациентот од хирургот. Ако се носат како што се носат кај нас, тогаш тие не штитат.

Јас не носев маска освен на седниците на Кризниот штаб. Моја работа е да работам со болни луѓе, ако сметам дека пациентот има сериозно заболување, ставам маска. Маската е лепенка, епидемиолозите рекоа дека треба да се носи за луѓето да се чувствуваат заштитени. Маските не треба да ги носат здрави луѓе. Не знаеме кој е заразен, оној што има симптоми или позитивен тест.

Јас не носам маска, освен онаму каде што е задолжителна. Не верувам во таа приказна и оној што се плаши треба да носи маска. Јас не носам маска на работа. Мојот личен впечаток е дека повеќето луѓе не се плашат многу од короната, или дека не се плашат или дека се уморни од целата ситуација. Сега луѓето негираат дека вирусот не постои. Тоа се претерувања. Вирусот постои, тој е опасен за одредена група на луѓе. Децата не се загрозени.

Јас не би примил вакцина, не сум приврзаник на тоа. Овој вирус не може да преживее пет или десет години. Ќе мутира како нешто друго или ќе стане сезонски.

Мислам дека сега знаеме многу за вирусот. Се покажа дека лекот ремдесивир не ја намалува смртноста и не го скратува престојот во болницата.