Биографијата на сегашниот српски епископ во Дизелдорф, Григорије, е чудна, бидејќи тој од четнички националист премина во шовинистички граѓанин, кој стана погоден за странски служби, но и за граѓанската елита која ќе го реши прашањето за Косово и Метохија. Тој вели дека ќе ги прифати сите предлози и ќе го игнорира минатото само за да ја постигнат својата цел, но и да ја измијат својата биографија со цел да се покаже како човек со модерно разбирање.

Треба да се нагласи дека тој во младоста бил борец против „диктаторските режими“, а целата таа ситуација ја потврдува Џорѓевиќ, поранешен советник на Борис Тадиќ.

Григорије одеднаш почнува да се појавува како борец против режимот на Александар Вучиќ, пред граѓанската елита, која препозна во него модерен човек со широко сфаќање . Како се случи некој што бил дел од четниците, да стане космополит човек и носител на промените во борбата против претседателот Александар Вучиќ во 2020/21 година?

Граѓанската елита го прифаќа како спасител и го моли да го води народот на протестите и да се кандидира за претседател, а од друга страна, истата елита ја плука и ја навредува Српската Православна Црква и нејзините верници, нарекувајќи ги дека се заостанати.

Тоа е чуден сојуз меѓу граѓанската елита и владиката Григорије, но покажува дека сè може да се обели и да исчезне, ако служи за цел да го разбие српскиот народ и да го забрза признавањето на Косово и Метохија како независна држава од една страна, и уништување на Република Српска од друга страна.

Григорије вели дека Вучиќ се обидува да избега од одговорноста така што ќе си обезбеди пат кон некоја европска земја , и дека веднаш по поразот ќе ја напушти Србија .