Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека е време да се „стави крај на ерменската окупација на азербејџанските земји“.

„Дојде време да се стави крај на ерменската окупација, време е да се расчистат сметките, во спротивно Ерменија ќе продолжи да биде своеглава. Таа мора да ги напушти окупираните земји. „Секој знае дека станува збор за азербејџански земји“, рече Ердоган за време на обраќањето во Истанбул.

Тој исто така ја обвини групата Минск на ОБСЕ дека не е во состојба да го реши проблемот со Нагорно Карабах.

Во текот на ноќта, продолжија интензивните борби на јужните, југо-источните и северните насоки на фронтот. Единиците на армијата Карабах му нанесоа големи загуби на непријателот во контранапад на човечка сила и воена опрема, се вели во соопштението на Министерството за одбрана на непризнатата Република Карабах.

Претставникот на Министерството за одбрана на Ерменија, Арцрун Ованисјан ги демантираше изјавите на азербејџанската страна за големите загуби на ерменските сили во Карабах.

Министерството за одбрана на Карабах извести за 31 мртва, иако во медиумите се појавија извештаи, кои се однесуваа на азербејџанското Министерство за одбрана, дека на ерменската страна има наводно стотици мртви

Во текот на ноќта, борбите продолжија и нашите вооружени сили постигнаа завиден успех. Ситуацијата не е мирна, борбите продолжуваат и во некои моменти практично има артилериски дуели. Информациите на азербејџанската страна за загубите на нашата армија не соодветствува со реалноста, напишал Ованисјан.

Од ерменска страна се наведува и дека Азербејџан користела тешка артилерија и дека започнале напад во раните утрински часови.

Од друга страна, Баку тврди дека ерменските сили го напаѓаат градот Тертер.