Израел и Грција го потпишаа најголемиот договор за одбрана некогаш меѓу нив, соопшти денеска израелското Министерство за одбрана, цитирано од Ројтерс.

Според договорот вреден 1,65 милијарди американски долари, израелската компанија Елбит Системс Лимитед ќе работи со центар за обука на грчките воздухопловни сили.

Израелската компанија е посветена на обезбедување нови авиони за обука М-346 и ќе го одржува целиот возен парк на грчкото воено воздухопловство, вклучувајќи десетици авиони М-346 и Т-6, за период од приближно 20 години.