Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган во неделата изјави дека се залага за трајна поделба на Кипар на две држави.

Коментарите беа дадени за време на посетата на отцепениот северен дел од островот, под контрола на Турците, што беше оценет како „провокација“ од страна на меѓународно признаениот грчки југ.

Тоа означува натамошно вознемирување на надежите за евентуално повторно обединување на медитеранскиот остров, кој е поделен помеѓу членката на ЕУ, Република Кипар, која ги контролира јужните две третини на островот и северот окупиран од Турција од 1974 година.

„На Кипар има два народа и две одделни држави“, рече Ердоган. „Мора да има разговори за решение врз основа на две одделни држави“.

За време на неговата посета, турските авиони оставија парови на небото во форма на звезда и полумесечина на турското знаме – огледало на огромно знаме насликано пред неколку децении.

Посетата на г-дин Ердоган на турската државна држава признаена само од Анкара доаѓа во време на зголемени тензии на островот и во источниот Медитеран и беше осудена како „провокација без преседан“ од страна на Република Кипар.

Неговото патување ја одбележа 37-годишнината од самопрогласената Турска Република Северен Кипар (ТРСК) каде што се сместени околу 30 000 турски војници.

Турскиот претседател подоцна требаше да присуствува на „пикник“ во спорната област на плажата Вароша долж тампон-зоната на ООН, што го подели островот по инвазијата на Турција.

Вароша – некогаш игралиште на познати личности и наречен „Скапоцен камен на Медитеранот“ – оттогаш е ограден од градот-дух, каде поранешните луксузни хотели и ресторани се нефункционални и обраснати од плевел.

Турските трупи делумно го отворија крајбрежјето на Вароша на 8 октомври, предизвикувајќи меѓународни критики. Последните мировни разговори спонзорирани од ООН, засновани на повторното обединување на островот, пропаднаа во 2017 година.

Евентуалното обединување изгледаше подалеку откако турскиот националист, Ерсин Татар, поддржан од Ердоган, беше избран за водач на северот минатиот месец. За разлика од неговиот претходник, Мустафа Акинчи, кој се залагаше за обединување во форма на федерална држава, г-дин Татар, исто така, се залага за решение на две држави.

Турската инвазија во 1974 година беше извршена како одговор на атинскиот инженерски удар во Никозија, направен да го обедини Кипар со Грција и беше проследен со декларацијата на ТРСК на 15 ноември 1983 година. Г-дин Ердоган во неделата повтори дека „единствените жртви во кипарското прашање се кипарските Турци чии права и постоење се игнорираат со години“.