Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган потврди дека во Црното Море пронашле резерви од гас од околу 320 милијарди кубни метри. Тој вели дека станува збор за добра вест од историско значење за земјата, која речиси е целосно зависи од увезената енергија.

Турција истражува наоѓалишта за гас во Црното Море и Медитеранот, каде нејзините активности во спорните води предизвикаа протести од Грција и Кипар. Ердоган рече дека Турција ќе ги забрза операциите во Медитеранот.

Аналитичарите предупредуваат дека ќе бидат потребни неколку години и милијарди долари инвестиции пред Анкара да може да започне со производство на гас.


Напишете коментар