Во регионот Нагорно Карабах, на 27 септември, имаше нов конфликт меѓу ерменските сили на Арачах и силите на Азербејџан. Илјадници војници од двете страни беа убиени во судирите, но загубите кај Ерменците беа далеку поголеми заради надмоќта на азербејџанското оружје.

Покрај стотиците фотографии од Нагорно Карабах и околните региони направени по завршувањето на непријателствата меѓу двете страни, се истакнуваат три фотографии.

На едното е прикажано заминување на ерменско семејство во камион со мала куќа на себе. Тие одат по автопатот и го напуштаат своето родно село во регионот околу Нагорно Карабах. Фотографијата е направена во средината на ноември кога започна процесот на напуштање на домовите од страна на Ерменците.

Примирјето преку Русија запре шестнеделни борби над Нагорно Карабах и предвиде дека Ерменија ќе му ја предаде контролата на Азербејџан над некои области што ги држи надвор од границите на територијата на Карабах.

Ерменците беа принудени да ги напуштат своите домови пред да им го предадат регионот на азербејџанските сили.
Друга фотографија покажува запалени кациги на мртви или ранети ерменски војници складирани во оштетена продавница за оружје близу Ејгестан, на периферијата на Степанакерт, главниот град на претежно ерменскиот регион Нагорно-Карабах.

Азербејџанските сили погодија продавница за муниција на 5 октомври и наскоро ќе бидат исчистени од неексплодирани ракети и гранати од топови.

На третата фотографија се гледа како човек демонтира крст од покривот на неговата куќа во селото Кармираван, додека етничките Ерменци ја напуштаат областа пред да станат под контрола на азербејџанските сили.

Имаше тешки сцени во конфликтот во Карабах, беа забележани десетици тешки злосторства на азербејџанските трупи, а Ерменците ги запалија своите домови за да спречат да паднат во рацете на Азербејџанците.