ЕУ започна истрага за наводниот неуспех на Европската комисија да ги заштити правата на мигрантите и бегалците кои се жалеа дека биле малтретирани и ограбени од границата од хрватската полиција, пишува „Гардијан“.

Постојат бројни обвинувања за агресивно однесување на хрватската полиција кон мигрантите на границата со БиХ, вклучително и еден инцидент во кој беше застрелан мигрант.