Советот на ЕУ вели дека остануваат „неколку часа“ за можен договор.

Во исто време беше објавено дека прашањето за проширување нема да биде на дневен ред на состанокот на лидерите на ЕУ 27, кои доаѓаат на самитот во Брисел на 10 и 11 декември.

„Не е невозможно прашањето за проширување да не биде поставено, но агендата е веќе полна“, проценуваат тие во Брисел.

Германското претседателство со Советот на ЕУ вели дека се фрустрирани од неможноста за напредок по прашањето на рамката за преговори за Македонија, што, барем засега, го блокираше процесот на донесување заклучоци за сите земји од процесот на проширување.

„Направивме се што е можно за да постигнеме компромис, но досега тоа е невозможно. Задоволни сме од фактот дека Бугарија ги блокира разговорите за пристап поради билатерални историски прашања кои не припаѓаат на контекстот за проширување“, рече високиот дипломат на ЕУ

Тој наведува дека поради блокадата на рамката за преговори за Македонија, блокирана е и Албанија.

„Целата работа е блокирана и тоа е навистина неповолно“, заклучуваат тие во Брисел.