Производителите на вакцините за коронавирус ги објавија состојките од кој што се изградени нивните вакцини за конечно да се стави крај на теориите на заговор.

Едно од најраспространетите лажни тврдења е дека основачот на Мајкрософт и филантроп Бил Гејтс планира да користи вакцина за да имплантира микрочипови за да ги следи луѓето.

„Сепак, ова не е точно“, истакнува „Бизнис инсајдер“.

Самиот Гејтс реши да им се обрати на теоретичарите на заговор во јуни, велејќи им на новинарите дека тврдењето е толку бизарно што е скоро смешно.

Сега, компаниите Pfizer и Moderna детално ги објавија состојките на нивните вакцини.

Активната состојка кај обете вакцини е модифициран дел од вирусен генетски материјал, попознат како гласник РНК (mRNA).

Fajzerove vakcine

Се додава дека mRNA му служи на телото како „генетска вреќа за удирање за да научи да се бори против протеините кои помагаат вирусот на корона да влезе во нашите клетки“.

Мешавината на шеќер, сол и маснотии ја омекнува метафоричката „вреќа за удирање“ и овозможува испорака на вакцината со интрамускулна инјекција.

Вакцината Фејзер се состои од модифицирана низа на информации РНК, потоа липидни соединенија, а има и калиум хлорид, монополиум фосфат, натриум хлорид (трпезариска сол), динатриум фосфат и сахароза шеќер, пренесува Business Insider.

Модерна исто така има модифицирана информациска RNA, а состојките се липиди, трометамин, трометамин хидрохлорид, оцетна (оцетна) киселина, натриум ацетат и сахароза.