Конечните клинички испитувања на вакцината за коронавирус, развиена од Астра Зенека и Универзитетот Оксфорд, беа суспендирани откако учесникот во студијата имаше несакана реакција. Иако фармацевтската компанија не даде детали за негативната реакција развиена од еден од вакцинираните волонтери, во меѓувреме се појави информација дека тој има попречен миелитис, односно воспаление на ‘рбетниот мозок.

Астра Зенека го опиша прекинот како „рутински“, а болеста како „необјаснета“. Сепак, „Newујорк Тајмс“ објави дека еден волонтер во британската група испитаници развил воспалителен синдром кој влијае на ‘рбетниот мозок и кој може да биде резултат на вирусна инфекција или епидемија на автоимуна болест.

Оваа болест вклучува целосен пресек на ‘рбетниот мозок што спречува комуникација помеѓу мозокот и телото под нивото на воспаление. Симптомите се манифестираат само во дел од телото под линијата на воспаление и се поврзани со тешки движења и сензорни проблеми.