Очигледната конвергенција на Јупитер и Сатурн денес ќе биде видлива од Земјата за прв пат од 17 век по зајдисонцето.

Двете планети, секоја околу Орбитата околу Сонцето, навидум ќе се порамнат едни пред други кога ќе бидат погледнати од Земјата и ќе се гледаат како една сјајна звезда, а не две. Тие ќе бидат на иста линија видена од Земјата, но оддалечени повеќе од 700 милиони километри.

Овој феномен ќе се забележи денес наскоро по зајдисонцето ако го погледнете хоризонтот на југо-запад.

Сатурн ќе биде помал и посјајно ќе блесне и ќе биде видлив во горниот десен агол на Јупитер.

Астрономите, сепак, велат дека таканаречените „сврзници“ на двете најголеми планети во Сончевиот систем не се особено ретки.

Јупитер, како што кружи околу Сонцето, ја поминува точката на усогласување со соседот Сатурн на секои 20 години.

Сепак, она што е специфично овој пат е дека „спојот“ на зајдисонцето ќе се види насекаде од Земјата, ако небото е чисто.

„Реткост е блискоста на планетите да се види на нашето небо“, рече Дејвид Вајнтрауб, професор по астрономија на универзитетот Вандербилт, додавајќи дека секој може да го види тоа „само еднаш во животот“.

„Мислам дека„ еднаш во животот “е прилично добра мерка да се каже дека нешто е ретко или посебно“, рече тој.

Следниот пристап видлив од Земјата се очекува на 15 март 2080 година.