Францускиот извоз на оружје падна за 8,6 проценти во 2019 година, на 8,3 милијарди евра, по особено успешната 2018 година.

Тие се главните купувачи во Европа откако нивниот удел нагло се зголеми, а потоа следат Обединетите Арапски Емирати (Обединетите Арапски Емирати) вклучени во конфликтот во Јемен.

Најголем увозник е Европската унија, која го замени Блискиот исток на прво место.

„Билансот на нарачките за 2019 година е 8,3 милијарди евра, а просекот се следи во последните десет години“, се вели во официјалниот извештај доставен до парламентот и објавен во вторникот.


Напишете коментар