Добрите економски податоци во еврозоната и напредокот во преговорите за Брегзит го зголемија апетитот за ризик на девизните пазари, велат аналитичарите.

Силните податоци за производството на еврозоната и надежите за напредок во преговорите за Брегзит го зголемија еврото над 1,22 долари во однос на американскиот долар во средата, првпат од април 2018 година, пишува Блумберг.

Еврото добива на придобивки откако Европската унија објави фонд за закрепнување во мај, што порасна за скоро 13 проценти. Податоците за економската активност во последните неколку месеци исто така ги зголемија прогнозите дека Европа има подобри резултати од Соединетите држави.

Овие очекувања се дополнително зголемени со податоците од производството во Германија и Франција, кои покажуваат дека најголемите економии во Европа можат брзо да закрепнат.

Еврото се зголеми во однос на американскиот долар за 0,44% на 1,2201 долари, и е пред запишување на најголем годишен раст од 2017 година.