СЗО предупредува за уште една последица од вирусот корона: Во светот ќе има нови 132 милиони луѓе што ќе бидат гладни.

Многу земји, особено оние во Африка и Блискиот исток, продолжуваат да ги трпат ефектите од повеќегодишните вооружени конфликти и хуманитарни кризи.

Нови 132 милиони луѓе во светот би можеле да бидат гладни поради пандемија на коронарен вирус, предупреди денес генералниот директор на Светската здравствена организација, Тедрос Аданом Гебрејесус.

Вирусот Корона го привлече вниманието на целата глобална заедница, но мора да запомниме дека ова не е единствената глобална криза – рече тој.

Тој додаде дека многу земји, особено оние во Африка и Блискиот исток, продолжуваат да страдаат од последиците од долгогодишните вооружени конфликти и хуманитарни кризи, а вирусот корона може да ги направи тие кризи уште полоши “.

Се разбира, рано е да се процени ефектот на карантинот и другите рестриктивни мерки за сузбивање на ширењето на коронавирусот, но бројот на луѓе кои гладуваат може да се зголеми за нови 132 милиони покрај сегашните 690 милиони кои гладуваа минатата година – рече шефот на СЗО.


Напишете коментар