На својот фејсбук профил министерот Венко Филипче го објави тимот што треба да ја изврши првата трансплантација на срце во Република Македонија. Во тимот влегуваат докторите: Сашко Јовев (Државна Кардиохирургија), Жан Митрев (Клиника Жан Митрев) и Александар Николиќ (Клиника Систина) и Маја Мојсова анестезиолог (КАРИЛ).

Како што напиша министерот Филипче: „Во моментот се прави подготовка за правење на првата трансплатација на срце во нашата земја. Имаме, за жал, почината пациентка чие семејство се согласи да го донира срцето и пациент кој веќе подолго време чека донор.“

Операцијата ќе се изврши на Клиниката за кардиохирургија каде ќе работи мешан тим на кардиохирурзи. Станува збор за исклучително тешка и ризична операција, да им посакаме среќа на докторите и на пациентот! – напиша министерот Филипче на својот фејбук профил.

Тимот од кардиохирурзи под водство на Сашко Јовев (Државна Кардиохирургија), Жан Митрев (Клиника Жан Митрев) и…

Posted by Венко Филипче on Friday, May 22, 2020

Напишете коментар