Работата на првиот подводен кружен тек е завршена под Атлантскиот океан, во склоп на работата на тунелот долг 11 километри под дното кој поврзува 2 од 18-те Фарски острови.

Кружниот тек наскоро ќе биде пуштен во употреба и не само што ќе служи за сообраќај, туку и необичниот инженерски потфат е разубавен со инсталација од локалниот уметник Трондур Патурсон. 

Во својот најдлабок дел, тунелот „Ејстуројар“ се наоѓа на 189 метри под морското ниво во океанот.