Германската влада објави дека три лаборатории потврдиле дека рускиот опозиционер Алексеј Навални е отруен од новодојденец.

Според медиумите, Кремlin побарал од своите колеги од Германија да им достават податоци за состојбата на Навални, сепак Берлин одби да го стори тоа.

Наводно, Берлин го прогласи случајот Навални за „државна тајна“.

Стивен Зајберт, портпарол на германската влада, рече дека специјализираните лаборатории во Франција и Шведска го потврдуваат присуството на новодојденците во телото на Навални.

  • Повторно ја повикуваме Русија да достави објаснување за овој случај. Ние сме во близок контакт со нашите европски партнери и разгледуваме понатамошни чекори – рече Зајберт.

Да потсетиме, Навални се разболе на 20 август на летот Томск – Москва. Додека германските експерти тврдат дека рускиот опозиционер бил затруен од новодојденец, руските лекари го негираат тоа.