„Лабораторијата на германските вооружени сили назначена од Организацијата за забрана на хемиско оружје откри воено-фосфорен воен отров од почетната група во примероци од крв земени веднаш по приемот на пациентот во болницата во Харита“, се вели во извештајот.

Германската болница „Харита“ во Берлин во средата го објави конечниот извештај за случајот со рускиот дисидент Алексеј Навални, потврдувајќи дека тој бил отруен од воен отров т.н почетник.

Според германскиот болнички тим, 44-годишниот Навални едвај го преживеал труењето. „Неговото добро здравје пред труењето веројатно оди во прилог на неговото закрепнување“, се вели во извештајот.