Ситуацијата во која се наоѓаат мигрантите во БиХ е „неприфатлива“, според Европската унија. Затоа Брисел и ветува на таа земја дополнителни пари: 3,5 милиони евра. А што е со подготвеноста на ЕУ да ги прифати овие луѓе?

Oва е борба во која што сите треба да учествуваме заедно. БиХ не може да ги држи мигрантите овде со години . Треба да се најде брзо решение што и како со нив. – рекоа од владата на БиХ

ЕУ остро ја критикуваше БИХ откако многу останаа без покрив на глава. Тие рекоа дека ќе пратат и пари и се само да бидат исполнети човечките права за живот .