Германски научник од медицинскиот факлутет во Берлин со своја статија за германска телевизија изјави дека мора да се размислува и за ПЛАН-Б .

Никогаш не дадов изјава дека вакцината ќе биде неуспешна, но сепак постои шанса да таа биде неуспешна. Тогаш не знам како би се справиле со овој проблем .

Вирус е , мутира, променлив е како што гледаме од летна перспектива до зимска . Вариабилноста на вирусот може да ни биде проблем за да биде вакцината над 80 проценти ефикасна. Ефикасноста на вакцината моментално е неоспорна , но дали сите држави ќе имаат можност да ја примат во 2020 и во почетокот на 2021 ?

План-Б мислам дека не можеме да имаме . Тоа би предизвикало хаос доколку вакцината не биде успешна . Луѓето не би знаеле што да прават , повеќе ќе немаат надеж ниту во медицината ниту во врвот на луѓето во светот. Тоа би било како на филм.