Претседателот на Албанија, Илир Мета, побара пребројување на сите неважечки ливчиња на парламентарните избори на 25 април.

Според него, имало пет проценти или повеќе од 80.000 неважечки ливчиња.

Мета во објава на социјалните мрежи објави податоци од изборите во 2013 и 2017 година, според кои тогаш имало само 1,39 и 1,98 проценти неважечки ливчиња.

Сега, според прелиминарните резултати на Изборната комисија, имаме пет проценти неважечки ливчиња. Затоа е клучно да се пребројат сите неважечки ливчиња за да се зголеми довербата на граѓаните кои чекаа во долги редови да ги искажат својата воља на 25 април, напиша Мета, како што звестуваат албанските медиуми.

Тој додаде дека сега има околу 50 000 повеќе неважечки гласови отколку во 2017 година и околу 60 000 повеќе неважечки гласови отколку во 2013 година, а пред осум години гласаа околу 80 000 повеќе граѓани отколку на изборите на 25 април.

На парламентарните избори во Албанија, владеачката Социјалистичката партија на премиерот Еди Рама освои 49 проценти од гласовите, додека главната опозициска Демократска партија освои 39 проценти од гласовите.