Големи простории со прозорци кои ќе можат да бидат цел ден отворени. Гласачките места ќе бидат на приземје, претежно во спортски сали или во училишни ходници за да може да има дистанца и меѓу членовите на избирачките одбори, но и меѓу набљудувачите на изборите и гласачите.

За ден или два Министерството за здравство ќе ги достави протоколите за изборниот ден до Државната изборна комисија. Во нив ќе бидат наведени насоките како треба да биде организиран изборниот процес за да може да се обезбеди целосна заштита на сите учесници, и на граѓаните и на членовите на избирачките одбори. Препораките ќе бидат вметнати во упатствата и во подзаконските акти на ДИК. Претседателот на ДИК од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Оливер Дерковски рече дека е убеден дека изборниот процес ќе успее и покрај сите предизвици и информираше дека во наредните денови излегуваат на терен за да направат проценка за условите на избирачките места.

– Добиваме секојдневно информации по задачата што им ја дадовме на нашите подрачни одделенија за состојбата на гласачките места и во наредните денови и ние како членови на ДИК заедно со нашите служби ќе излеземе на терен за да извршиме проверка на гласачките места. Сакаме да најдеме соодветни гласачки места, со цел да обезбедиме безбедно гласање. Сите гласачки места ќе бидат во доволна квадратура за да може безбедно да се гласа, ќе бидат со прозорци кои ќе можат да бидат отворени цел ден за проветрување на просторијата и да се обезбеди дистанца меѓу членовите на избирачките одбори, секако и на набљудувачите на процесот и да се обезбеди ред. Просториите ќе бидат на приземје, секаде ќе се користат сите спортски сали и ходници во училиштата, за да може колку што може на поотворен простор да се одвива гласањето – рече Дерковски


Напишете коментар