Ќерката на поранешниот лидер на босанските Срби, Радован Караџиќ, Соња Јовичевиќ, за медиумите во Република Српска потврди дека нејзиниот татко сега е во затвор во областа на градот Саутемптон, во Велика Британија.

Поранешниот водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, кој беше осуден на доживотен затвор за воени злосторства, се пожалил на своето семејство дека живее во нездрави услови во затвор во Велика Британија, каде што беше префрлен оваа недела, бидејќи таму има азбест и дека му ускратени религиозните права.

Ќерката на Караџиќ, Соња Јовичевиќ, за медиумите на Република Српска потврди дека нејзиниот татко сега е во затвор во околината на Саутемптон, откако претседателот на МИЦТ, Кармел Агиус, на почетокот на овој месец одлучи дека тој ќе го отслужи остатокот од доживотната казна затвор во Велика Британија.

Таа не го именуваше затворот, но рече дека Караџиќ бил испратен на југот на Англија само за да им ја отежне посетата на членовите на семејството.

Таа рече дека само кратко разговарала со нејзиниот татко на телефон „и веднаш сфатила дека ќе има проблеми“.

Што се однесува до физичката состојба во која е донесен и каде е сместен, тоа е неприфатливо. Ако на тоа го додадеме и фактот дека тој е сместен во зграда полна со канцероген азбест што е забрането во светот, јасно е во какви услови ќе биде тој, рече таа за агенцијата Срна. Инаку, Соња Јовичевиќ, сега е член на парламентот на Република Српска.

Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија го осуди Караџиќ на доживотен затвор во 2019 година, а второстепениот совет така ја зголеми казната од 40 години затвор која му беше изречена во првостепената постапка.

Тој беше прогласен за виновен за најтешките воени злосторства, вклучувајќи го геноцидот во Сребреница и етичкиот прогон на Бошњаците и Хрватите, тероризирање на Сараево и земање на мировници на ООН како заложници.

Тој беше уапсен во Србија во 2008 година, откако се криеше повеќе од една деценија и веднаш беше испорачан во Хаг каде беше во притворското одделение на судот до оваа недела.

Сега, со одлука на судијата Агуис, тој е префрлен во Велика Британија откако владата на таа земја изрази подготвеност тој таму да го отслужи остатокот од неговиот живот.

Агиус ги отфрли приговорите на адвокатите на Караџиќ дека неговиот живот ќе биде загрозен во Велика Британија затоа што голем број муслимани издржуваат казна во тамошните затвори, така што тие можат да бидат одмаздољубиво расположени кон него.

Јовичевиќ сега тврди дека најголем проблем е изолацијата на нејзиниот татко од светот во друга средина која не е неговата цивилизација, јазик и култура и дека тој ќе ја практикува својата религија во Велика Британија и ќе пишува професионални и литературни дела.