Победничката комбинација од последната рунда на играта на лотарија во Јужна Африка, кога беа извлечени броевите 5, 6, 7, 8 и 9, предизвика обвинувања дека станува збор за измама.

На националната лотарија во Powerball, беше извлечен џокер број и тој беше 10.

Според организаторите, победничката комбинација ја погодиле 20 лица, од кои секој освоил 370 000 американски долари. Други 79 победници освоија вкупно 6.283 долари откако погодија броеви 5 до 9, но не и џокер број.

Иако организаторите наведуваат дека ваквите бројки често се бираат, покрената е истрага за извлекувањето поради сомневања за неправилности.

  • Честитки за вечерашните победници, 20 од нив ја освоија Пауербол, објави лотаријата на Твитер, додавајќи:
  • Оваа комбинација на броеви е секако неочекувана, но гледаме дека многу играчи се одлучија за токму таква низа на броеви.

Во средата, многу луѓе на социјалните мрежи последната рунда на лотаријата Powerball ја нарекоа измама.