БиоНТек, германска биотехнолошка компанија која започна да работи со Фајзер за развој на првата вакцина против ковид-19 одобрена во САД, објави во списанието Science дека е докажано дека новата вакцина која ја користи истата техника на mRNA е ефикасна во лекување или запирање на мултиплекс склероза (МС) во експериментите со лабораториските глувци.

Мултиплекс склерозата не е предизвикана од вирус, туку од дефект на имунолошкиот систем и напад врз заштитната обвивка на нервните клетки во мозокот и ‘рбетниот мозок, нарушувајќи ги сигналите помеѓу тие клетки и нивните цели во телото, предизвикувајќи невролошки, сензорни и моторни проблеми.

БиоНТек соопшти дека успешно ги кодирала специфичните автоантигени за МС кои се испорачуваат преку експериментална вакцина, ги запираат симптомите на МС кај глувците и спречува понатамошно влошување на состојбата на глувците со рани знаци на МС. За разлика од нив, кај глувците на кои им било дадено плацебо, биле прикажани типични симптоми на МС.

Постоечките третмани на МС делуваат “со системско потиснување на имунолошкиот систем“, пишува Ангус Лиу во Fierce Biotech. Експериментите покажуваат дека тоа може да ја контролира МС, но исто така ги остава пациентите ранливи на инфекции.

Вакцината BioNTek не ја загрози нормалната имунолошка функција. Истражувачите велат дека нивните откритија сугерираат дека вакцините mRNA, која може брзо да се развијат и може да се користат за лекување на „антигени кои предизвикуваат болест кај одделни пациенти“.