Денес, во Москва ќе се одржи Парада на победата, по повод 75-годишнината од победата во Втората светска војна.

Парадата требаше да се одржи на 9 мај, но истата беше одложена поради пандемијата со коронарна вирусот. Денешната парада ќе се одржи на истиот датум како онаа во 1945 година.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу објави дека на парадата во Москва ќе учествуваат 14.000 луѓе и дека ќе бидат прикажани 225 единици оружје, воена и специјална опрема.

Руската воена телевизија Звезда денес проценува дека поради десетици технички иновации што ќе бидат прикажани, оваа парада ќе биде една од најспектакуларните во историјата на модерната Русија.

Командантот на копнените сили на руската армија, генерал Олег Сањуков изјави дека повеќе од 20 примероци опрема ќе бидат прикажани на парадата за прв пат, а тој особено ги издвои новиот тенк Т-90М „Пририв“ и системот С-350 „Витез“.

За време на парадата 75 авиони на руската армија ќе летаат над Москва, во знак на 75-годишнината од победата во Втората светска војна.


Напишете коментар