Приближно половина милион возила или точно 497.569 возила ја напуштиле Софија на 29 и 30 април, кога беше последниот работен ден и првиот слободен ден за Велигден. Тоа го покажуваат податоците обезбедени од сообраќајните камери на Агенцијата за патна инфраструктура. 

Од таа бројка на Бугари кои ја напуштиле Софија за празниците, најголем број возила заминале во правец на Бургас и поминале по автопатот Тракија. На нив отпаѓаат околу половина од вкупниот број или точно 225.048 возила. Преку автопатот Хемус заминале 128.700 возила, преку автопатот Струма 46.605 возила , и преку автопатот Софија-Калотина 53.233 автомобили.

Агенцијата за патна инфраструктура ги повикува возачите да ги следат правилата на патот, да возат внимателно и со разумна брзина, да не преземаат ризично престигнување и да не ги користат лентите за вонредни состојби на автопатите за побрзо движење во густ сообраќај. Ова спречува минување на возила со посебен режим на сообраќај. Емоционалното возење не гарантира пократко патување, но го загрозува животот и здравјето на сите други кои ги следат правилата, потсетуваат од агенцијата за патишта.