Денес започнува врвот на топлотниот бран. Во сила се бројни предупредувања.

Четврток ќе биде најтоплиот ден во неделата, со температури во повеќето делови повисоки од 35, на некои места може да достигнат повеќе 40 степени. 

Иако на крајот на неделава се очекува благ пад на температурата на воздухот, тоа не значи дека сепак нема да биде жешко. 

Температурата ќе падне, но малку. Четврток ќе биде врвот на бранот.

Температурите забележани последните денови, но и оние што нè очекуваат се значително над просечните температури за годишното време, забележуваат метеоролозите.

Ова не е нормална ситуација, ова е далеку над просекот. Многумина ќе речат зошто толку многу се зборува за ова, сепак сега е лето и ова се летни горештини. Да, тоа е летна топлина, но не е типична за крајот на шестиот месец.

Нашето тело сè уште е навикнато на умерена клима. Не е типично дека имаме толку високи температури на воздухот во овој период од годината. Ова е значително отстапување од просекот, поради што се нарекува топлотен бран. Топол бран може многу да влијае на здравјето. Можеби не толку на луѓето кои се со добро здравје, но хронично болни, на децата и на постарите лица им е крајно тешко да ги поднесат овие температури.

Zagreb: Porast temperature u parkiranom automobilu u roku od 22 minute sa 25 na 50 stupnjeva

Zagreb: Porast temperature u parkiranom automobilu u roku od 22 minute sa 25 na 50 stupnjevaVIDEO: PIXSELL Photo & Video Agency

Posted by Večernji list on Tuesday, June 22, 2021

Снимателите на Пиксел снимија колку брзо се зголемува температурата во автомобил паркиран на сонце. Видеото покажува дека температурата се зголемува од 25 до 50 степени Целзиусови за 22 минути.