Градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ смета дека центарот на Петриња е „мртов град“ и затоа вели дека во него нема што да прават и како да живеат живи луѓе.

Неговиот став е дека луѓето мора да се иселат, буквално да се евакуираат, да ги зачуваат сите документи кои сè уште се оставени во разурнатите згради, а потоа да се сруши се што ги загрозува луѓето и се да обновува од почеток.

Планот сè уште не е презентиран пред Штабот за цивилна заштита формиран за справување со последиците од разорниот земјотрес, предводен од вицепремиерот Томо Медвед, но и пред луѓето кои сè уште живеат во опасни згради, вели тој, и планира тоа да го направи во текот на денешниот ден.

Тој не знае што ќе каже Штабот за ова, бидејќи треба да донесе одлука за можна евакуација, но не го смета за лош неговиот предлог, напротив, смета дека ваквиот потег е неопходен за да се спасат човечките животи.

Сите сте свесни дека постојано се тресеме, демолираните згради се уриваат понатаму, тие се опасност за сите. Повеќе не работи ништо во центарот на градот, ниту канцеларии, ниту институции, сè е мртво, не гледам причина луѓето повеќе да се движат таму затоа што немаат што да бараат таму. Јас, пак, не сакам да истерам никого од неговата куќа, затоа сакам да разговарам со сите овие станари индивидуално, бидејќи што ќе им кажам на семејствата ако некој, не дај Боже, може да настрада. Не сакам да имам никој на мојата совест. Животот во Петриња стана опасен по живот – вели градоначалникот.

Тој не знае каде да оди со сите овие луѓе, тоа е нешто што исто така треба да се договори.

За почеток, би им предложил да одат во Истра, Опатија, каде било, да се одморат во некој од хотелите што ни нудат сместување бесплатно, да уживаат со своите деца и внуци. Ќе ја ангажираме Цивилната заштита да го чува нивниот имот, а во меѓувреме можеме да донесеме конкретни одлуки. Тие не треба да одат во кој било друг град за да живеат, само за да ги преместиме на 300 метри подалеку од центарот и нивните куќи, а дали тоа ќе биде нова населба со контејнери, во моментов не знам – вели Думбовиќ