Градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ изјави дека им верува на премиерот и на Владата, како и на сите оние кои изразија желба за помош, бидејќи не може да замисли дека има друга алтернатива за тоа.

Ова е неизбежна трагедија. Петриња имаше шанса, сега треба да бараме нова. Немаме Градска администрација, ниту една институција во која можеме да влеземе, целиот град е разорен. Сакаме експертите утре да кажат каква е состојбата. Ги молам луѓето дека кога ќе понудат помош, тоа е добредојдено, но немаме каде таа помош физички да ја сместиме. Вечерва ги згриживме луѓето во касарната, скоро 400 луѓе се таму – рече градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ, во доцните вечерни часови додека тој сè уште беше во обиколка на градот.

Не можеме никого да избркаме од дома, тешко е секој да ја напушти неговата куќа. Но, ќе врне, мора да најдеме решенија. Кој и да се јавеше, најдовме решение – посочи тој.

Тој рече дека не сака никакви бариери во неговиот град што можат да го запрат процесот на градење.

Тоа е единствената надеж за оваа област. Ако не можеме да им помогнеме на луѓето, тогаш не сме на ниво на задачата. Не сакам да мислам дека државата може да ни сврти грб. Вчера му реков на премиерот – дајте ми пари! Она што не потресе вчера, ова не го очекувавме денес. Останавме без половина град – рече тој.

Тој спомена дека е важно луѓето да останат во Петриња, но да ги обноват своите домови.

Тој им порача на граѓаните: “Стравот е најтежок. Денес видов многу страв во семејството кога го извлекоа мојот вработен кој беше погребан. Ние се боревме за нашите животи. Пораката е само трпеливост и доверба. Никогаш во историјата на Петриња веќе не ни била потребна заедничка одговорност.

Плачев цел ден. И сега плачам и тешко ми е. Јас имам 64 години, но ова денес … Денес се покажа карактерот на секој човек. Ако го изгубиме карактерот и довербата во луѓето, подобро сега да се закопаме во ова ѓубре. Не треба да се политизира и да се става ништо во преден план, освен човекот. Како градоначалник, јас преземам одговорност во секоја смисла да бидам гласен – заклучи тој .