На ова реагираше владата и го демантираше со соопштение :

-Во моментов нема недостиг од овој тип на терапија, ниту во болниците ниту во аптеките. Зголемента потрошувачка се должи на тоа што овие лекови се вклучуваат како терапија кај болните со Ковид 19.

Добавувачите на „Клексан“ во нивните планирани набавки за годинава имаат предвидено увоз на многу помали количини од сега потребните поради употребата за третман на ковид-позитивни пациенти. „Клексанот“ инаку се употребува за спречување на крвни згрутчувања во вените и артериите.