Премиерот Киријакос Мицотакис повика на итен состанок во 10:30 часот ( по грчко време ) во неговата канцеларија со министерот за цивилна одбрана Михалис Хрисохоидис за брзо истражување на убиството на новинарот Јорго Караиваз.

Патеката што новинарот ја помина вчера беше предмет на микроскопска истрага од страна на полициските власти, од студиото Стар ТВ до неговиот дом во населбата Алимос.

Убиството на новинарот Караиваз се чини дека е добро испланирано, па полицијата зборува за „смртен договор“. Фактот што двајцата убијци не ги сокриле своите лица е загрижувачки.

Грчката полиција појасни дека Јорго Караиваз никогаш не пријавил закани кон него или побарал полициска заштита.

Полициските службеници не го исклучуваат фактот дека двајцата убијци имале соучесници кои ја следеле жртвата од моментот кога тој ја напуштил телевизијата СТАР или дале сигнал за неговото пристигнување во пунктот на заседата.

Сепак, можно е убијците да го следеле новинарот или да ја знаеле неговата програма толку добро што чекале во близина на неговата куќа да го убијат.

Според очевидци, двајцата убијци носеле маскирна облека и медицински маски без да ги кријат лицата. Возеле обичен скутер, а убиството е извршено со пиштол од 9 мм со придушувач.