Авионот на грчкото воено воздухопловство Ц-130 доцна синоќа пристигна во ХРВАТСКА, со кој Грција испрати хуманитарна помош за подрачјата погодени од земјотресот во Хрватска, објави во четвртокот хрватското Министерство за одбрана.

Со авион, од Грција пристигнаа во Хрватска 40 шатори, 50 електрични грејачи, 500 кревети за преклопување и 500 вреќи за спиење.

Државниот секретар на Министерството за одбрана Здравко Јакоп, амбасадорот на Република Грција, Антонија Кацуру, државниот секретар на Министерството за внатрешни работи Терезија Грас и командантот на хрватското воено воздухопловство, бригадниот генерал Михаел Крижанец го пречекаа авионот на грчкото воено воздухопловство на штандот на меѓународниот аеродром во Загреб.