Грците ќе мора да носат две маски за време на црковните богослужби во текот на Велигденската недела, според правилата објавени од заменик-министерот за цивилна заштита, Никос Хардалиас, цитирани од електронското издание на грчкиот весник Катимерини.

Тој додаде дека условот за едно лице на 25 квадратни метри ќе продолжи да се применува за време на службата заедно со санитарните мерки што веќе се во сила: соодветна вентилација на просториите, социјално дистанцирање, употреба на антисептици. Надвор од црквите, дозволено е едно лице на десет квадратни метри за време на богослужбите.

Употребата на две маски за Грците е задолжителна и во затворени простории и на отворено, нагласи тој. Покрај тоа, само-тестирање за свештеници, монахињи и други свештеници кои ќе бидат внатре во храмовите, пишува Катеримини

Богослужбите ќе започнат пред црквите во 21:00 часот на 1 мај, проследено со затворена литургија. Времето ќе им овозможи на сите кои присуствувале на службите да се вратат навреме до 22:00 часот поради полициски час. Службите исто така ќе започнат порано во другите денови за време на неделата, која започнува во понеделник по Велигден.