Во Вашингтон, во четвртокот и петокот, се разговараше за едносите меѓу Србија и Косово, но за американската администрација клучните точки во документот за „економска нормализација“ се дека тој ги регулира односите меѓу двете страни со Израел и дека „ги оддалечува од Русија и Кина“.

Во таа смисла, „економската нормализација“ меѓу Белград и Приштина „е голема дипломатска победа за Доналд Трамп“, изјави за американските медиуми специјалниот пратеник на Доналд Трамп, за мировни разговори меѓу Србија и Косово и домаќинот и иницијатор на состанокот во Вашингтон, Ричард Гренел.

За Гренел, главниот резултат на „преземените обврски како резултат на посредувањето“ меѓу Косово и Србија ( brokered commitment како што тој во авторскиот текст ја нарече постапката за потпишување на документите во Вашингтон ) не е во односите меѓу двете страни, туку во односите меѓу двете страни со Израел, Русија и Кина.

Говорејќи за делови од договорот за економска нормализација меѓу Белград и Приштина, кој, за изненадување на многумина, ги регулира дипломатските односи на двете страни со Израел и го прогласува Хезболах за терористичка организација, Гренел рече дека овие точки се важни затоа што целта на САД е „тој дел од светот“ да го натераме повеќе да се приклонува кон Западот “.

Во таа смисла, три аспекти на договорот се важни. Првиот е дека Хезболах се карактеризира како терористичка организација. Второ е дека двете страни се согласија да ги диверзифицираат изворите на енергија. За Србија, каде 100 отсто од нивната енергија доаѓа од Русија, тоа значи дека тие се се согласија да имаат различни извори на енергија. Тоа значи да се оддалечат од Русија.

И трето, тие се согласија да го признаат Израел и да ги продлабочат врските со Израел. Србија ќе ја премести амбасадата во Ерусалим до следниот јули, а Косово и Израел ќе се признаат едни со други за прв пат “Сето ова го придвижува регионот да се сврти повеќе кон Западот и ги оддалечува од Русија и Кина. Ова е голема дипломатска победа за Доналд Трамп”, рече Гренел.

Наместо Србија и Косово да гледаат кон Кина и Русија, тие ќе се свртат кон Америка и западните бизниси во Европа за да почнат да го прошируваат нивниот деловен сектор. Ова значи дека многу луѓе во Србија и Косово ќе работат во компании кои имаат западни вредности, а со тек на годините тоа ќе им се пренесат на нивните семејства и така ќе го трансформират регионот, рече Гренел.