Бројот на лица заразени со грип годинава се намали за 98 проценти ширум светот, уништувајќи го стравот од „твиндемија“, вкрстување на грипот и вирусот корона.

Иако нема масовно тестирање за грип како за вирусот корона, Светската здравствена организација наведува дека податоците ширум светот покажуваат драстичен пад на случаи на грип во светот, пишува Питер Ендрјуз, генетичар и научен новинар, во авторски текст за РТ.

Како пример ја наведува Австралија, каде што од јули, кога во таа држава е врвот на сезоната на грип, до денес е забележан само еден случај. Слично е во многу земји, каде грипот целосно исчезна на јужната хемисфера, иако во овој период беше неговата сезона.

Ендрјуз тврди дека постојат три можности зошто е тоа така.

Првата е дека грипот исчезна затоа што лекарите и научниците погрешно ги класифицираа другите респираторни заболувања како„ ковид-19 “. Како и да е, таквата теорија во моментов се третира слично како и на рамната Земја, рече тој.

Втората е дека короната го загуши грипот.

Се чини дека не можете да бидете болни од два вируса истовремено. Неодамнешното истражување на Универзитетот Јеил вели дека од 13 000 пациенти третирани од респираторни заболувања, никој немал вирус што предизвикува настинка и вирус што предизвикува грип истовремено. Дури е утврдено дека ткивото на белите дробови, кое било изложено на вируси кои предизвикуваат настинки, е отпорно на вирусот на грип, пишува Ендрјуз.

Научниците се спротивставуваат на оваа теорија, вели Ендрјуз, затоа што во контакт со ковид не биле повеќе од една петтина од населението, така што сите други би можеле да бидат за да заболат од грип.

Меѓутоа, ако научниците не се во право, и ако ковид е многу пораспространет отколку што се мисли, тогаш загушувањето на вирусот е релевантна теорија зошто нема грип. Иако останува прашањето зошто вирусот САРС КоВ-2 го совлада вирусот на грип, пишува овој генетичар и новинар.

Третата можност е објаснувањето дадено од научниците дека мерките воведени како резултат на пандемијата на корона вирусот, како што се носење маски, физичко растојание и карантин, исто така, спречуваат грип. Сепак, тогаш останува прашањето – зошто овие мерки работат толку добро против грипот, а вирусот корона се шири со огромна брзина, наведува Ендрјуз.

Тој додава дека поборниците на оваа теорија имаат објаснување дека луѓето со ковид се позаразни од оние со грип, бидејќи короната има подолг период на инкубација и едно лице заразено со неа може да зарази повеќе луѓе отколку лице кое има грип.

Дури и ако сето ова е вистина, останува неодговорено прашањето зошто грипот скоро целосно исчезна, вели Ендрјуз.