Група од неколку стотици демонстранти се обидоа да го окупираат паркот Лафајет преку улицата од Белата куќа минатата ноќ, за да создадат „автономна зона на Црната куќа“. За време на акцијата, тие прскаат со боја на прскање над предниот дел на црквата. Демонстрантите исто така се обидоа да ја отстранат статуата на поранешниот претседател Ендру Џексон сместена во паркот, пишува Си-Ен-Ен.

“Полицијата уапси голем број на лица во Вашингтон поради срамниот вандализам во паркот Лафајет, вандализам на прекрасната статуа на Ендру Џексон и оштетување на надворешноста на црквата Свети Јован. Тие се соочуваат со затвор до 10 години според законот за заштита на спомениците. Внимавајте!” напиша американскиот претседател.


Напишете коментар