Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција поднесе обвинение за 11 лица, кои шверцувале мигранти преку земјава. Тие ги преземале мигрантите од договорени локации на границата со Грција, во околината на Гевгелија и Дојран.

„Групата за меѓусебна комуникација користела телефонски апликации на мобилни телефонски броеви од македонски и грчки мобилни оператори преку кои го договарале пренесувањето на лицата – илегални мигранти од територија на Р Грција на територија на РС Македонија. Дејствијата ги извршувале преку илегалните премини на т.н. зелена граница“,

велат од Обвинителството.
Оттаму, ги превезувале до Кумановско-липковскиот регион.

„Таму, илегалните мигранти во организација на еден од обвинетите биле прифаќани, засолнувани и времено сместувани во објекти на неидентификувани лица, соработници и помагачи на организираната група, а потоа шверцувани преку територијата на Република Србија кон државите на ЕУ“,

посочуваат од обвинителството.