Поранешниот претседател на Косово, Хашим Тачи, денес ќе се појави пред Специјалниот суд, а како што процени директорот на Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии Зијад Бечировиќ, сегашниот претседател на Црна Гора Мило Ѓукановиќ наскоро би можел да отпатува во Хаг како крунски сведок на судскиот процес против поранешниот водачот на ОВК.

Најинтересно и најкорисно ќе биде сведочењето на Ѓукановиќ, кој може да сведочи како крунски сведок за личните врски со Хашим Тачи и другите, така што неговото сведочење би било всушност афирмација на сите албански воени и политички активности. Ѓукановиќ е неизбежен актер затоа што учествуваше во одлуката за испраќање на воени и полициски сили на Косово. Тој е единствениот жив сведок кој може автентично да сведочи за настаните во Косово и регионот – вели Беќировиќ.

Тој додава дека не бил изненаден кога беше објавено дека обвинението против Хашим Тачи и Кадри Весели е потврдено.

Не сум изненаден од нивното заминување во Хаг. Обвиненијата ќе бидат проширени на некои други албански лидери од Македонија кои зедоа активно учество во војната во Косово. Судењата ќе траат со години, а обвинетите најмногу ќе се бранат од слобода поради доброволно предавање, но со оглед на притисокот врз сведоците на обвинителството и искуството на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија, вкупните судења може да имаат поинаков тек.

Судењата ќе траат долго, особено ако се земе предвид објавата на обвинетите, дека тие ќе ја докажат својата наводна невиност. Сосема е сигурно дека Тачи и Весели ќе бидат одговорни за попречување на работата на судот и ќе биде особено отежнувачка околност ако им се докаже дека тие (погрешно) ги користеле здруженијата на бранители за да ја попречат работата на Судот – посочува Беќировиќ.

Според него, за време на судењето, на Тачи нема да му значи многу што некогаш ја имал поддршката од Соединетите држави.

Генералното прашање за поддршка на САД за нешто и некого секогаш има и друга страна. Тоа е добро. Мислам дека само Израел има апсолутна поддршка во надворешната политика и, се разбира, пријателските и сојузничките земји како што е Велика Британија. Сè друго е предмет на анализа и ревизија на ставовите. Што се однесува до обвинението, тоа е индивидуална одговорност и не верувам дека Соединетите држави ќе застанат зад некој осомничен за воени злосторства од меѓународен суд. Слободан Милошевиќ е најдобар пример за тоа. Од човек кој беше важен за САД, тој заврши на обвинителната клупа во Хаг, вели Бечировиќ.