Повеќе од 150 гласачки кутии кои не се пребројани беа пронајдени во Порторико.

Претседателот на Државната изборна комисија на Порторико, Франциско Росадо Коломер, истакна дека пронајдените кутии биле „лошо организирани“ од трезорот.

До денес, не е познато колку гласачки ливчиња се затворени во тие кутии.

Морам да им кажам на луѓето од Порторико дека тие треба да веруваат во транспарентноста на процесот, дека овде сите гласови ќе бидат преброени. Вашиот глас има тежина и е важен за Комисијата, рече Коломер.

Веста доаѓа една недела по 3-ти ноември кога се одржаа изборите во САД и откако Државната изборна комисија на Порто Рико на својот изборен портал во 2020 година тврдеше дека се преброени 100 отсто од гласовите.

Сепак, треба да се нагласи дека граѓаните на Порторико немаат право на гласачки електор при изборот на претседател на Соединетите држави.