Колони со возила долги милји беа забележани денес на влезот во Србија од Унгарија и Хрватска, а главната причина за тоа се новите мерки и задолжителниот негативен тест за ПЦР при влегувањето во Србија, што ќе стапи на сила на 20 декември.

Имено, од утрово, на сите групи на Фејсбук, граѓаните кои сакаат да влезат во Србија од странство, известуваат дека колоните се долги километри, и дека треба да чекаат три часа, што може да се види на камерите од граничните премини.
Владата на Србија пропиша нова мерка за задолжителен негативен тест за ПЦР при влез во нашата земја за сите граѓани, вклучително и за Србите кои живеат во странство. Ова предизвика општа лутина, па сите побрзаа да дојдат во земјата пред мерките.

Причината е повеќе Свети Никола, кој се слави утре, па некои граѓани побрзаа и тргнаа денес кон Србија со цел да ја прослават славата во својата земја.

Според фотографиите од Хоргос и Батровац, илјадници луѓе ќе „влезат“ во Србија овој петок, претежно од Хрватска, а дополнителна причина е карантинот што преовладува во земјите од каде доаѓаат.
Да потсетиме, новите мерки стапуваат на сила на 20 декември и ќе траат до 10 јануари, а тие значат дека на странците кои сакаат да влезат во Србија ќе им треба негативен тест за ПЦР, не постар од 48 часа, додека српските граѓани доколку го немаат тој тест, мораат да одат во изолација десет дена.